Драмата, която Държавен фонд Земеделие сътвори в доставките на мляко и плод за

...
Драмата, която Държавен фонд Земеделие сътвори в доставките на мляко и плод за
Коментари Харесай

ВАС сложи край на спора кой да доставя мляко и плод в училищата

Драмата, която Държавен фонд " Земеделие " сътвори в доставките на мляко и плод за учениците, е към края си. Фондът отхвърляше да посочи доставчици на закуските за актуалната образователна година, защото част от компаниите, определени да доставят образователните заведения през предходната година, имаха искания, че са утвърдени до 2021 година В четвъртък обаче петчленен състав на Върховния административен съд дефинитивно дефинира, че издадените им актове за утвърждение важат единствено за образователната 2018/2019 година

До правосъдната сага се стигна след поредност от промени в наредбата, която регламентира схемите " Училищно мляко " и " Училищен плод ", съфинансирани от бюджета на Европейски Съюз. Заради критериите, които земеделското министерство заложи при избора на снабдители на плодове и млечни артикули за учебни заведения и градини, бизнесът бе овладян от няколко огромни млекопреработватели. Три компании получиха поръчка да доставят закуски на близо 75% от децата -  " Млечни артикули Тракия " усили броя на образователните заведения, в които доставя, от 125 на 922. Дружеството " Зоров 91 " на Димитър Зоров снабдява с мляко и млечни артикули 385 учебни заведения и детски градини. Мандрата ЧЕХ пък храни децата в 483 образователни заведения.

След като избухна недоволство сред шефове на учебни заведения и сдружения на търговци заради лобистките промени, през март Министерският съвет пренаписа наредбата и я върна в остарелия ѝ вид от 2016 година - без преимущество на производителя, като остави единствено задължението продуктът да е по БДС, без значение кой го доставя. Директорите получиха право сами да избират кой да зарежда образователното им заведение със закуски. Фирмите " Млечни артикули Тракия ",  " Зоров 91 ", ЧЕХ и  " Ню Проджект консулт ", която пък е най-големият снабдител по скица " Училищен плод ", обаче претендират, че през 2018 година са били одобрени да работят по европрограмата не през идната образователна година, а за идващите три до 2020/2021 година, и апелираха наредбата пред ВАС.

Въпросните компании показват пред съда, че са създали вложения и ще понесат вреди, в случай че не продължат да доставят мляко и плодове на учениците и през идващите 2 образователни години. Според тях дори ще се накърни интересът на детските градини и учебните заведения, на които са длъжни да обезпечат непрекъснатост на доставките.  " Изводът за евентуалното настъпване на обилни вреди, които са свързани освен с материалните активи, които те са построили, само че и с интереса на детските градини и учебните заведения, на които са длъжни да обезпечат непрекъснатост на доставките, не се основава на съответни доказателства по делото ", установи в решението си петчленният състав на Върховен административен съд. С определението си съдът отхвърля настояването на жалбоподателите за прекъсване на §23 от наредбата, което на процедура значи, че актовете за утвърждение на всички компании, издадени през 2018 година, автоматизирано приключват действието си с приключването на предходната образователна година.

След като решението на Върховен административен съд стана факт, от Фонд " Земеделие " излязоха с позиция, в която се споделя, че неотложно ще бъдат издадени актове за утвърждение на доставчиците, кандидатствали през 2019 г. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР